Sleddog Sport Club Serbia FISTC

 

Purebreed Sleddogs

Siberian Husky Malamute Samoyed
Sibirski Haski Aljaski Malamut Samojed
  Greenland Dog  
  Grinland Pas  

 

 

Sibirski Haski

Siberian Husky

"Sibirskihaski je jedan od naj starijih i plemenitih rasnih pasa, al i nije savršen kućni ljubimac za svaku porodicu.
Njegova genetika u vezi vuče sanki mu daje urođenu želju za trčanjem, veoma visok nivo energije i stepen nezavisnosti koji je ponekad i zluđujući. On obično ne dolazi kad je pozvan, on voli da kopa rupe i odbacuje
svoje krzno jednom ili dvaput godišnje veličine košare/korpe. Poput Hudinija, pravi je umetnik za bekstvo i apsolutno zahteva veoma sigurno ograđeno dvorište ili boks, po moguć stvuoba. On takodje voli sve, uključujući moguće provalnike, činećiga "beznadežnim slučajem u uloz i pouzdanog psa čuvara". Sa druge strane, Sibirski haski je izuzetno inteligentan, zabavan i šarmantan. On voli decu i veoma je sladak i nežan sa njima. On je neverovatno čist i bez mirisa, što ga čini savršenim izborom za društvo onima koji povezuju psa sa alergijama.


"Iako je ovaj multitalentovan pas izvorno bio uzgajan prvenstveno kao pas za vučusaonica, trenutno obavlja mnoge druge uloge u savremenom društvu. Pored toga što je predivan porodični pas, on takođe služi kao aktivni pratilac u raznim sportovima i aktivnostima na otvorenom. Sibirci su odlični partneri za džogiranje, spremni da trče koliko god vi možete".
* Michale Jennings: The Siberian Husky, ** Kathleen Kanzler: Novi vodič za vlasnike Sibirskih haskija

Sibirski haskiji se i dalje koriste kao vučni psi za takmičenje pasa koji vuku saonice. Sibirci su i dalje popularni u trkama ograničenim na čistokrvne rase i brži su od
drugih vučnih rasa poput samojeda, i brži od mnogo snažnijeg Aljaskog malamuta.
Danas se teži da se rasa podeli u dve linije – "trkački Sibirci" i "paradni-izložbeni" Sibirci. Kod trkačkih sibiraca se teži da imaju duže noge da bi postizali vecu brzinu kad trče. Kod izložbenih sibiraca se teži da budu manji. Osim trke sankama, veoma su popularni za rekreativnu pseću zapregu, a takođe se koriste za skijoring (jedan do tri psa vuku skijaša) i evropski ski-hi. Neki vlasnici ih koriste za dog-packing i izletovanje tj. šetanje po prirodi.

Link to the Standard: HERE

 

Aljaski Malamut

Malamute

Aljaski malamuti se i dalje koriste kao psi za vuču saonica za lična putovanja, vuču i prevoz tereta ili pomažu u pomeranju lakih objekata; dok se neki koriste u rekreativne svrhe za sankanje, takođe poznato kao "mašing", kao i za "skijoring" (pomenuto u tekstu o haskijima), bajkjoring, karting i kanikros.
Ipak, danas se malamuti većinom gaje kao kućniljubimci ili za predstave u kojima se pokazuje sposobnost pasa u vuči tereta, paketa, kao i okretnost i spretnost pasa.

Malamuti su uglavnom sporiji u trkama na duge staze u odnosu na manje i brže rase i njihova radna aktivnost je ograničena naprevoz robe ili putovanja daleko sporije nego što je to potrebno za trke.Oni takođe mogu biti od pomoći u pomeranju teških objekata na kraće razdaljine. Oni su takođe veoma pametne životnije, iako može biti teško njihovo uvežbavanje.
Malamut je zadržaoviše od njegovog izvornog oblika i osobina nego mnoge druge savremene rase. Osobenost malamuta se ogleda u njegovoj snažnoj nezavisnosti.
Ako vlasnik psa ne može da trpi psa koji neće da se povinuje svakoj njegovoj komandi, trebalo bi da izabere rasu koja je više usklađena. Ovaj pas ima dugo genetske osnove života u uslovima koji se teško mogu i zamisliti i njegovo ponašanje je u mnogome evoluiralo iz preživljavanja u takvom životnom okruženju. Nezavisnost, snalažljivost i prirodno ponašanje su uobičajene osobine ove rase. Zbog njihove inteligencije mogu biti teški za treniranje. Ipak, ako trener razume malamute i kako da zadrži njihovu motivaciju, uspeh je moguć. Malamuti su prilično skloni ljudima i zbog te osobine su posebno traženi, ali su nepouzdani čuvari. Malamuti su spretni oko nameštaja i malih predmeta, što ih čini savršenim kućnim psima, pod uslovom da dobijaju dosta vremena napolju radi zadovoljenja njihovih velikih potreba za kretanjem.
Ako su tokom cele godine na otvorenom, treba ih pustiti da se u leto igraju u dečijem bazenu ispunjenom hladnom vodom što će ih rashladiti. U zimu vole sneg.
Malamuti su obično tihi psi, retko laju. Kada malamut hoce nesto da vokalizuje, to često biti "rečeno" zvukom "vuuvuu". Kad malamut ne laje, može zavijati poput vuka ili kojota iz istog razloga.

Link to the Standard: HERE

 

Samojed

Samoyed

Izdržljivi voljan radnik, samojed je poznat po crnim usnama koje su blago uvijene na uglovima u "samojedosmeh".
Sjajani pripravan, voli da bude zauzet i uživa u kretanju, u čoporu, vuči tereta, saonica, nošenju paketa pri izletima u prirodi, pokazuje pokornost i više! Njegovo snažno krzno, otporno na teške vremenske uslove je pogodno za veoma hladna područja i treba da bude čisto belo, belo i svetlo smeđe ili svetlosmeđe.
Inteligentni, nežni i odani, samojedi uživaju da budu sa svojim porodicama. Zahvaljujući njihovom radnom nasleđu, mogu juriti stvari, trčati i lajati, tako da je najbolje da tu energiju kanališe u neku vrstu posla ili aktivnosti. U suprotnom, ovi nezavisni mislioci mogu da smisle načine da se sami zabave. U naj manju ruku, svakodnevna vežba je neophodna.
Dlaka samojeda se može zamrsiti i potrebno je da se četka nedeljno, a tokom sezone linjanja i češće.

Link to the Standard: HERE

 

Grinland pas

Greenland Dog

Grinlandski pas (danski: Grønlandshunden, takođepoznatkaogrenlandskihaski) je velika rasa psa haskiti pa koji se zadržao kao pas za vuču sanki, za lovna polarne medvede i foke.
To je stara rasa, smatra se da direktno potiče od pasa donešenih na Grenland od strane prvih doseljenika Inuita. Na Grenlandu ova rasa postoji u potpuno istom stanju kao i kad je prvobitno stigla tamo i očuvali su se kao radni psi cenjeni zbog svoje snage i brzine, pre nego zbog njihovog promenljivog temperamenta.
Kao posledica života u grupi, veoma slično svojim vučjim precima, grenlandskog psa uzima čvrst i odlučan vlasnik koji može od njega napraviti dobrog ljubimca. Kad neko stekne njihovo poštovanje, oni mogu biti veoma verni i štite svoje vlasnike, naročito ako žive sa njima.
Kao što je uobičajeno za pse za vuču, grenlandski psi su u stanju da prođu veoma težak teren sa lakoćom i jakim tempom. Kao radni psi su veoma cenjeni zbog svoje fizičke snage i izdržljivosti.

Link to the Standard: HERE

Text preveo: Sladjan Stojković